Pochodna i punkt stycznosci stycznej do wykresu
Zagubiony: Witam!
Mam problem z obliczaniem punktu stycznosci w funkcji pochodnej. A dokładniej mówiac. Np w
takim przypadku, ze mam podany tg α i pod tym katem nachylony jest wykres stycznej do osi OX.
Wtedy tg α = a
I robie rownanie pochodna f '(x)=a.
Z tego wyliczam x0, a czy y0 obliczam z funkcji pierwotnej?
I czy zawsze sie tak liczy x0 i y0?
To jest jedyny sposob?
27 kwi 17:30
J:
tak: y0 z funkcji pierwotnej:
styczna w punkcie : x0 y = f'(x0)(x − x0) + f(x0),
często w zadaniach poszukuje sie stycznej z warunku: jeden punkt wspólny prostej z krzywą f(x)
27 kwi 17:35
Zagubiony: Wielkie Dzieki!
27 kwi 17:37