Parametr
ronin: Wyznacz wartość parametru m, dla której dziedziną funkcji f(x)=√x3+6x2+(m−7)x−m jest zbiór
<−5;−2>∪<1;+∞)
27 kwi 17:20
ICSP: i w czym jest problem ?
27 kwi 17:20
ronin: W rozwiązaniu.
27 kwi 17:28
ICSP: chyba w braku pomysłu na rozwiązanie ?
Zauważ, że liczba x = 1 zeruje wielomian znajdujący się pod pierwiastkiem (nie ważne jakie m
wybierzesz). Czyli wielomian ten można podzielić przez dwumian (x−1).
27 kwi 17:30
ronin: czyli x2+7x+m=(x+5)(x+2) ?
27 kwi 17:35
ICSP: i stąd m = 10. Koniec zadania.
27 kwi 17:40