spr
mateusz: sprawdź czy
√x − √x2−1 +
√x + √x2−1 =
√x+1
przed znakiem "=" te dwa wyrażenia są w ułamku, to co zapisałem jest na górze a na dole jest 2!
ułamek zaczyna się w obu po pierwszym znaku pierwiastka a przed "x". mam nadzieję że wiecie o
co chodzi,ponieważ nie udało mi się tego zapisać poprawnie
27 kwi 17:19
Przemysław: | | x−√x2−1 | | x+√x2−1 | |
√ |
| +√ |
| =√x+1 |
| | 2! | | 2! | |
Coś takiego?
27 kwi 17:43
mateusz: tak

z tym, że przy 2 nie ma "!", wiem, źle napisałem
27 kwi 17:47
Przemysław: Mi wyszło, że prawda:
Spróbuj podnieść do kwadratu (można bo obie strony dodatnie),
pamiętaj, że (a−b)(a+b)=a
2−b
2
I powinno się udać
27 kwi 18:26