Do czego służą pochodne i pochodne drugiego rzędu?
Exi: Witam, przygotowuję się do matury i zapomniałem niektórych rzeczy, których nie potrafię teraz
nigdzie znaleźć. Otóż tak..
Do czego służą pochodne? Na pewno wyliczymy z nich ekstremum lokalne (minimum, maksimum),
możemy określić monotoniczność funkcji.. Czy coś jeszcze?
No i tutaj już kompletnie nie wiem i nic mi nie przychodzi do głowy − do czego służą pochodne
drugiego rzędu?
27 kwi 17:15
J:
druga .. np do szukania punktów przegięcia, wypukłości ..
27 kwi 17:19
Exi: mógłbyś to jakoś bardziej wytłumaczyć? Miejsca zerowe to są punkty przegięcia, tak? A wypukłość
zależy od tego czy jest nad osią czy po?
27 kwi 17:21
ronin: Dzięki pierwszej pochodnej możemy dodatkowo znaleźć równania prostej stycznej w określonym
punkcie. Druga pochodna służy natomiast do szukania punktów przegięcia wykresu, dzięki niej
widzimy w którym miejscu funkcja jest wypukła lub wklęsła. Drugiej pochodnej nie ma jednak w
zakresie maturalnym.
27 kwi 17:22
ronin: Jeżeli druga pochodna jest większa od zera, to wykres będzie wypukły, jeżeli mniejsza to
wklęsły.
27 kwi 17:22
J:
na maturze stycznej raczej też nie będziesz miał ..
druga pochodna...f"(x0) > 0 ... minimum w x0
f"(x0) < 0 .... maksimum w x0
27 kwi 17:24
AS: Krótko mówiąc − pierwsza i druga pochodna powie wszystko
o funkcji (m.zerowe,przebieg zmienności,ekstrema) i wiele
innych rzeczy.
O ile umiesz je odczytywać,wyliczać.
27 kwi 17:25
ronin: Styczna do wykresu pojawia się w zadaniach maturalnych i to nawet często.
27 kwi 17:26
Exi: Drugiej nie ma w zakresie maturalnym? Tak jak właśnie myślałem.. bo szukałem teraz gdzie mogę
zastosować tą wiedze, że funkcja jest wypukła/wklęsła w danym miejscu i nic nie znalazłem.. W
takim razie bardzo się cieszę i już wszystko ogarniam.
Co do stycznej, wiem oczywiście że tam jest używana pochodna, lecz wszystko co do stycznej jest
w kartach i nie ma wątpliwości co do tego jak to stosować i po co, więc nawet nie pytałem.
Dziękuję wszystkim za pomoc, rozwialiście wszystkie moje wątpliwości na dziś
27 kwi 17:29