podzielnosc przez 7
math: Wykaż, że dla każdej naturalnej dodatniej liczby n, liczba postaci 2n+1 + 32n−1 jest
podzielna przez 7
27 kwi 17:12
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2*2n+9n* |
| = |
| (9n+6*2n)= |
| [(9n−2n)+7*2n]= |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| 1 | |
| [(9−2)(9n−1+9n−2*2+...+2n−1)+7*2n]= 7*(........... ) =7*k , k∊N |
| 3 | |
korzystamy ze wzoru z tablic: a
n−b
n=(a−b)(a
n−1+a
n−2*b+......+b
n−1)
27 kwi 18:00
ICSP: + uzasadnienie, że wyrażenie w nawiasie jest liczbą naturalną
27 kwi 18:06
Eta:
@
ICSP to oczywista−oczywistość

zostawiam komentarz zainteresowanemu
27 kwi 18:17
ICSP:
27 kwi 18:19