Geometria analityczna
Justyna: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiory: A∩B, A∪B, A\B, gdzie:
A = { (x,y) ∊ R
2 : (x−5)
2 + (y−1)
2 ≤ 16}
B = { (x.y) ∊ R
2 : 1 ≤ y ≤ x }
Wiem że A będzie okręgiem o środku w punkcie S=(5,1) i promieniu 4, ale nie potrafię narysować
B
27 kwi 17:09
J:
27 kwi 17:12
Justyna: Czyli jest to prosta y=1 i druga prosta y=x. Tylko nie rozumiem czemu jest zamalowane akurat
tak.
27 kwi 17:14
J:
y ≤ x .. punkty pod prostą : y = x wraz z nią
y ≥ 1 punkty nad prostą: y = 1 wraz z nią
27 kwi 17:18
Justyna: Okej już rozumiem, dziękuję
27 kwi 17:20