matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo
antek:
Z cyfr 1,2,3...,8,9 wylosowano dwie, a następnie z tych dwóch jedną. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby pierwszej.
27 kwi 16:46
J:
4
3
(P,P) =
*
9
8
4
5
(P,N) =
*
9
8
5
4
(N,P) =
*
9
8
4
3
1
4
5
1
5
4
P(P) =
*
*1 +
*
*
+
*
*
9
8
2
9
8
2
9
8
27 kwi 17:04