geometria płaska
Ola : Na płaszczyźnie zaznaczono n punktów, n≥3, z których dowolne trzy nie są współliniowe. Wyznacz
n, wiedząc, że liczba wszystkich odcinków łączących te punkty jest równa
a) 21
jak rozwiązać tego typu zadanie z użyciem wzoru n(n−1)/2 ?
27 kwi 16:20
J:
| | | | (n−1)*n | |
tak .. to 2 elementowe kombinacje ... x = | = |
| |
| | | 2 | |
27 kwi 16:27
Ola : czyli że co powinnam z tym zrobić będąc w 1 klasie LO ?
27 kwi 16:29
Mila:
Liczba odcinków:
n*(n−1)=42, n∊N
+⇔
6*7=42 czyli n=?
27 kwi 16:31
J:
każdy punkt n łączysz z pozostałymi (n −1) punktami ... = n*(n−1)
i dzielisz przez 2 , bo para (A,B) = (B,A)
27 kwi 16:33
Mila:

Masz 6 punktów ;
Z jednego punktu możesz poprowadzic 5 odcinków, łączących ten punkt z pozostałymi.
Z 6 punktów masz
6*5 odcinków, ale każdy jest liczony dwa razy
| 6*5 | |
| − liczba wszystkich odcinków, dorysuj do końca to zrozumiesz. |
| 2 | |
Uogólniamy :
n− punktów
| n*(n−1) | |
| − liczba wszystkich odcinków łączącyh 6 punktów,z których dowolne trzy nie są |
| 2 | |
współliniowe.
27 kwi 16:39