Calkowanie: Obliczyć trzema sposobami całkę: przez cześci, podstawienie i metodą współczynników
nieoznaczonych:
∫√4−x2dx
Metodą współczynników nieoznaczonych myślę że dam radę rozwiązać, przez cześći nie mam pomyslu,
natomiast przez podstawienie podobno mozna x=2sint, ale nie wiem jak to dalej pociągnąć.
27 kwi 16:05
PW: A bo nie wiesz, że
√4 − (2sint)2 = √4 − 4sin2t = √4(1−sin2t) = 2√cos2t = ...
27 kwi 16:28
J:
hmm ... x = 2sint , dx = 2costdt
27 kwi 16:39
Calkowanie: a przez częśći? Chodzi mi już o tą drugą całkę przez części bo pierwsze podstawienie wiadomo ze
u=√4−x2 a v'=1.
27 kwi 16:55