qqq
huhuhu:

W kulę o promieniu długości R wpisano stożek o maksymalnej objętości. Oblicz objętość tego
stożka
x
2+r
2=R
2
r
2 = R
2 − x
2
H = R+x
| 1 | | 1 | |
V = |
| π(R2−x2)(R+x) = |
| π(R3+R2x−Rx2−x3) |
| 3 | | 3 | |
| 1 | |
V'(x) = |
| π(R2−2Rx−3x2) |
| 3 | |
próbuję wyznaczyć x
1 i x
2,ale nie wychodzi mi.
.
27 kwi 15:56
huhuhu: dobra znalazłem błąd i mam taki zapis
Δ = 16R
2
√Δ = 4R
x
2 = −R
27 kwi 16:13
Benny: Co nie wychodzi?
Δ=16R
2
√Δ=4R
x
2=−R
bierzemy tylko x
1, ponieważ x musi być dodatni
27 kwi 16:15
huhuhu: dzięki za wysiłek

jak znalazłem błąd to wszystko poszło jak u Ciebie

eh..są może jakieś założenia,które muszę napisać?
27 kwi 16:18
huhuhu: wszystko poszło jak u Ciebie

dzięki za wysiłek.
są jakieś założenia do tego zadania,które muszę napisać?
oczywiście poza tym,że te wielkości są >0
27 kwi 16:20