pierwiastkowanie
niewiadomokto: Jak najprościej rozwiązać równanie typu
4m
2−4m+1=36
sprowadzam do
(2m−1)
2=6
2
i potem sprowadzam do
|2m−1|=6
i tutaj mam pytanie, bo równie dobrze 36= (−6)
2
czyli |2m−1|=−6 wiem, sprzeczne, ale taki warunek nie może być bo pierwiastkuję? Dobrze
rozumiem?
Podobnie w zadaniu typu sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
16−(2m+1)
2
i tutaj również 4
2, czemu nie mogę użyć (−4)
2 mimo, że wyjdzie akurat tutaj to samo ze wzoru
skróconego mnożenia, prosiłbym o wytłumaczenie, dziękuje
niewiadomokto: to wiem

Chodzi mi o samo sprowadzenie (2m−1)
2=6
2 dlaczego nie może być |2m−1|=−6

Czyli jak poprawnie zapisać takie pierwiastkowanie