Największa i najmniejsza wartość funkcji w kwadracie danym równaniem
klej: Witam , zadanie brzmi :
Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji : f(x,y)=x
2+y
2−xy w kwadracie : K={(x,y):
]x]+]y]<=1}
Wiem jak to zrobić ale mam jeden problem : nie umiem wyznaczyć największych i najmniejszych
wartości funkcji na krawędziach tego kwadratu , po proszę o ładne rozpisanie , ja już sobie to
rozkminie
Pozdrawiam
27 kwi 15:06
klej: sorka , kwadrat to |x|+|y|<=1
27 kwi 15:08
ICSP:

Parametryzujemy odcinek I : I = { (t , 1 − t) , 0 ≤ t ≤ 1}
i wstawiamy do funkcji :
f(I) = t
2 + (1 − t)
2 − t(1−t) = ... , 0 ≤ t ≤ 1
Dzięki temu dostałeś funkcję jednej zmiennej i wiadomo co dalej robić. Pozostałe trzy odcinki
identycznie : najpierw paramteryzacja a potem szukanie ekstremów w wyznaczonym przedziale.
27 kwi 15:11