matematykaszkolna.pl
pr msp: W urnie jest sześć kul białych i cztery czarne. Wyjęto losowo dwie kule i określono zdarzenia A − wylosowanie co najmniej jednej kuli białej, B − wylosowanie co najmniej jednej kuli czarnej. Oblicz P(A/B). Proszę o pomoc
27 kwi 14:51
J: IΩI = 10*9 A = {BB},{BC},{CB} B= {CC},{CB},{BC} A∩B = {BC}{CB}
 2 
P(A∩B) =

90 
 3 
P(B) =

90 
 P(A∩B 2 90 2 
P(A/B) =

=

*

=

P(B) 90 3 3 
27 kwi 14:58
msp: liczyłem dokładnie tak samo a w odp omegę liczą z kombinacji 10 ( ) i nie mam pojęcia dlaczego przecież kolejność wylosowania ma znaczenie 2
27 kwi 15:03
J: można i tak i tak ...
27 kwi 15:04
Jacek: Ω − zdarzenie polegające na wylosowaniu kombinacji dwóch dowolnych kul spośród zbioru sześciu białych i czterech czarnych

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

|Ω| =

A − zdarzenie polegające na wylosowaniu kombinacji dwóch kul spośród zbioru sześciu białych i czterech czarnych, w których co najmniej jedna jest białą, czyli możliwe wyniki to kombinacja jednej białej i jednej czarnej lub kombinacja dwóch białych B − zdarzenie polegające na wylosowaniu kombinacji dwóch kul spośród zbioru sześciu białych i czterech czarnych, w których co najmniej jedna jest czarną, czyli możliwe wyniki to kombinacja jednej czarnej i jednej białej lub kombinacja dwóch czarnych

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
6
nawias
nawias
1
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

|B| =
*
+

A∩B − zdarzenie polegające na wylosowaniu kombinacji dwóch kul spośród zbioru sześciu białych i czterech czarnych, w których jest po jednej białej i czarnej

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
6
nawias
nawias
1
nawias

|A∩B| =
*

|A∩B| 
P(A|B) =

///po skróceniu |Ω|
 |B| 
27 kwi 15:05
msp:
 4 
P(A/B) =

tak jest podane
 5 
27 kwi 15:06
msp: @ Jacek tam nie jest prawdopodobieństwo warunkowe tylko różnica zbiorów
27 kwi 15:08
Jacek: no i odpowiedź jest 4/5, co przypadkiem jest równe z moim rozwiązaniem....już wiele razy widziałem, że zapisy, że ktoś miał na myśli warunkowe i zapisuje przy pomocy symbolu "/"
27 kwi 15:13
Jacek: Poza tym sam napisałeś, że liczyłeś tak jak J, mnie to wygląda na warunkowe....
27 kwi 15:14
msp: tak rzeczywiście dzięki wielkie
27 kwi 15:16
Jacek: Jeśli byłaby to różnica, A−B = kombinacje dwuelementowe złożone z samych białych

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

15 1 
, czyli P(A−B)=

=

=

nawias
10