pr
msp: W urnie jest sześć kul białych i cztery czarne. Wyjęto losowo dwie kule i określono zdarzenia
A − wylosowanie co najmniej jednej kuli białej, B − wylosowanie co najmniej jednej kuli
czarnej.
Oblicz P(A/B). Proszę o pomoc
27 kwi 14:51
J:
IΩI = 10*9
A = {BB},{BC},{CB}
B= {CC},{CB},{BC}
A∩B = {BC}{CB}
| | P(A∩B | | 2 | | 90 | | 2 | |
P(A/B) = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | P(B) | | 90 | | 3 | | 3 | |
27 kwi 14:58
msp: liczyłem dokładnie tak samo a w odp omegę liczą z kombinacji
10
( ) i nie mam pojęcia dlaczego przecież kolejność wylosowania ma znaczenie
2
27 kwi 15:03
J:
można i tak i tak ...
27 kwi 15:04
Jacek: Ω − zdarzenie polegające na wylosowaniu kombinacji dwóch dowolnych kul spośród zbioru sześciu
białych i czterech czarnych
A − zdarzenie polegające na wylosowaniu kombinacji dwóch kul spośród zbioru sześciu białych i
czterech czarnych, w których co najmniej jedna jest białą, czyli możliwe wyniki to kombinacja
jednej białej i jednej czarnej lub kombinacja dwóch białych
B − zdarzenie polegające na wylosowaniu kombinacji dwóch kul spośród zbioru sześciu białych i
czterech czarnych, w których co najmniej jedna jest czarną, czyli możliwe wyniki to kombinacja
jednej czarnej i jednej białej lub kombinacja dwóch czarnych
A∩B − zdarzenie polegające na wylosowaniu kombinacji dwóch kul spośród zbioru sześciu białych i
czterech czarnych, w których jest po jednej białej i czarnej
| | |A∩B| | |
P(A|B) = |
| ///po skróceniu |Ω| |
| | |B| | |
27 kwi 15:05
msp: | | 4 | |
P(A/B) = |
| tak jest podane |
| | 5 | |
27 kwi 15:06
msp: @ Jacek tam nie jest prawdopodobieństwo warunkowe tylko różnica zbiorów
27 kwi 15:08
Jacek: no i odpowiedź jest 4/5, co przypadkiem jest równe z moim rozwiązaniem....już wiele razy
widziałem, że zapisy, że ktoś miał na myśli warunkowe i zapisuje przy pomocy symbolu "/"
27 kwi 15:13
Jacek: Poza tym sam napisałeś, że liczyłeś tak jak J, mnie to wygląda na warunkowe....
27 kwi 15:14
msp: tak rzeczywiście dzięki wielkie
27 kwi 15:16
Jacek: Jeśli byłaby to różnica, A−B = kombinacje dwuelementowe złożone z samych białych
| | | | 15 | | 1 | |
, czyli P(A−B)= |
| = |
| = |
| |
| | | | 45 | | 3 | |
27 kwi 15:19