Jak obliczyc ?
rokita: | | 3 | |
Jeżeli kąt α jest ostry i tg α= |
| , to ile równa sie |
| | 4 | |
27 kwi 14:39
Bogdan:

c = ...
cosα = ...
27 kwi 14:41
tojkaa: a masz do tego wynik podany ?
27 kwi 14:51
Bogdan:
wynik trzeba samemu otrzymać
27 kwi 14:58
tojkaa: sin
2α+cos
2α=1
cos
2α=1−sin
2α /
√
cosα=1−sinα
3cosα=4(1+sinα)
3cosα=4+4sinα
sinα=1−cosα
3cosα=4+4(1−cosα)
3cosα=4+4−4cosα
3cosα+4cosα=8
7cosα=8
mam nadzieję, że to w ten sposób
27 kwi 15:12
tojkaa: wiem, ale w książkach są odpowiedzi często do takich zadań
27 kwi 15:13
Bogdan:
a po co tyle obliczeń i w dodatku błędami?, widać przecież z rysunku, że
| | 4 | |
c = √16 + 9 = 5 i cosα = |
| |
| | 5 | |
| | 5 | | 10 − 4 | | 6 | | 3 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 10 + 4 | | 14 | | 7 | |
27 kwi 15:17
Bogdan:
i w dodatku z błędami
27 kwi 15:18