Zbiór rozwiązań wielomianu
tyk: | | n | |
Liczba n jest największą liczbą naturalną, dla której liczba |
| należy do zbioru |
| | 30√2 | |
rozwiązań nierówności (x
2 − 4)(x
2 + 8x + 12) < 0. Wyznacz liczbę n.
Rozłożyłam wielomian na czynniki: (x −2)(x + 2)
2(x + 6) < 0, więc x ∊ (−6, −2) ∪ (−2, 2),
| | n | |
czyli |
| = 2 ⇒ n = 60√2, więc n = 60. Natomiast w odpowiedziach wynik to 84. |
| | 30√2 | |
ICSP: n ≤ 60
√2
Wiemy, że 1,41 ≤
√2 . Mnożąc przez 60
84.6 ≤ 60
√2
czyli n = 84.
Najlepiej jest policzyć liczbę 60
√2 na kalkulatorze. Wtedy unikniemy błędu który może być
spowodowany zbyt słabym przybliżeniem.