prawdopodobienstwo
yolo: W pudełku jest 9 zetonów z licznami 1,4,7,8,13,14,17,20,21, losujemy 3 razy po jednym bez
zwracania
obl prawd
B− na dokladnie jednym z wylosowanych zetonow jest liczba nieparzysta
to moc B będzie 5*4*3*3 czy 5*4*3 ?
27 kwi 14:32
Jacek: 3*5*4*3 jest OK, bo możliwe układy to NPP, PNP, PPN, stąd pierwsza 3,
27 kwi 14:41
Jacek: Można by jeszcze zapisać na kombinacjach rozwiązując:
| | | | 30 | | 5 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| , czyli tyle samo co wychodzi na |
| | | | 84 | | 14 | |
wariacjach...
27 kwi 14:48