Aksjomat
Damek: Niech n bedzie liczba rozwiązań równania ||x−5|+2|=6 wtedy n=?
27 kwi 14:12
reyg: po kolei opuszczasz wartość bezwzględną, |x−a|=b ⇔x−a=b lub x−a=−b, pamiętając że |x−a|≥0
27 kwi 14:15
Damek: Ale wychodzą mi cztery rozwiązania jedno ujemne a w odpowiedzi jest n=2
27 kwi 14:18
reyg: ja bym zrobił to tak:
|x−5|+2=6 lub |x−5|+2=−6
|x−5|=4 lub |x−5|=−8 (co jest sprzeczne bo |x−a|≥0)
więc zostaje |x−5|=4
x−5=4 lub x−5=−4
x=9 lub x=1
czyli n=2
27 kwi 14:20
kyrtap: nie lepiej narysować to na wykresie?
27 kwi 14:21
J:
n = 2 ( x = 9 lub x = 1 )
27 kwi 14:22