rownania rozniczkowe
Wannia: Witam,
mam problem z takim zadaniem:(rownania rozniczkowe)
Rozwiąż równanie y'=3y + 2xe
x , y(0)=3/2
Na cwiczeniach zawsze mieliśmy zadania, gdzie chociaż jedna funkcja była typu xy, a tego
zadania nie wiem jak ruszyć.
Probowałam zamienic y'=dy/dx i tak zrobić,ażeby y po lewej y po prawej ale za cholery nie chce
mi to wyjść

Proszę o pomoc!
27 kwi 14:12
J:
⇔ y' − 3y = 2xex ... równanie liniowe niejednorodne
27 kwi 14:19
Wannia: Panie J, tak probóbowałam, jednakże w pierwszym kroku, wychodze poza schemat i się gubię :\
y' − 3y =0
Normalnie musiałabym obliczyć całkę ze wzoru, a tutaj on nie pasuję.
Proszę o pomoc, zarazem dziękując za wskazówke
27 kwi 14:33
Wannia: W sumie inaczej sobie poradziłam,
zamieniłam y' na dy/dx.

Dziekuje raz jeszcze, mam nadzieje ze dalej pojdzie jak splatka
27 kwi 14:36
J:
dy =3ydx
lnIyI = 3x + C
1
y = e
3x+C1 = C*e
3x ... i teraz uzmiennianie stałej
27 kwi 14:38
Wannia: e3x*C(x)' +3e3xC(x)−3e3xC(x)=2xex
C(x)'*e3x=2xex
Wydaje mi sie,ze gdzie zrobiłam błąd:(
Dziekuje za cierpliwosc J
27 kwi 15:06
J:
dobrze ...
27 kwi 15:11
Wannia: Albo jestem tak głupia, albo tak zmęczona.
| | 2xex | | 2x | |
Całka z : |
| skróci się do |
| , wyciąamy U{2/e3} przed całkę i zostanie |
| | e3x | | e3 | |
samo xdx
Czy coś zepsułam

?
27 kwi 15:36
kyrtap: raczej głupia to nie jesteś skoro już przerabiasz równania różniczkowe
27 kwi 15:41
J:
| | ex | | 1 | |
źle skracasz ... |
| = |
| |
| | e3x | | e2x | |
= 2∫xe
−2xdx
27 kwi 15:41
J:
teraz przez części ...
u = x u' = 1
27 kwi 15:42
Wannia: Dzieki ogromne za pomoc, dalej sobie poradze
27 kwi 16:15