matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
reyg:
mam równanie, prosiłbym o sprawdzenie lewej strony (nad całym równaniem jeszcze muszę trochę pomyśleć. w każdym razie mam takiego dziabadzionga: sin
6
x+cos
6
x=(sin
2
x)
3
+(cos
2
x)
3
=(sin
2
x+cos
2
x)(sin
4
x−sin
2
xcos
2
x+cos^
3
4x)=((sin
2
x+cos
2
x)
2
−2sin
2
xcos
2
x−sin
2
xcos
2
x=1−3sin
2
xcos
2
x=1−
(
4
3
2sinxcosx)
2
=1−
sin
2
x
4
czy obliczenia są poprawne?
27 kwi 14:11
reyg:
3
tam w ostatniej linijce oczywiście 1−
sin
2
2x
4
27 kwi 14:12
J:
tak
27 kwi 14:15
reyg:
dzięki
27 kwi 14:15
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick