matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż
M_M:
Do iloczynu dwóch kolejnych liczb całkowitych dodano większą z nich. Wykaż, że otrzymana liczba jest kwadratem liczby całkowitej.
27 kwi 14:03
J:
x = k*(k+1) + (k+1) = k
2
+ 2k + 1 = (k+1)
2
27 kwi 14:06