matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obj
lamus:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w ktorym ściana boczna tworzy z płaszczyzna podstawy kąt o mierze 60 stopni , a krawędź podstawy ma długość 8
27 kwi 13:49
dero2005:
a = 8
h
= tg60
o
=
√
3
a
2
h = 4
√
3
a
2
*h
256
V =
=
√
3
3
3
27 kwi 18:53