wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f
mati: a) f(x)=x
3−3x
2+3x+5
27 kwi 13:47
J:
mati .. nie czekaj na gotowce .. licz pochodną
27 kwi 13:49
mati: jak bym wiedział jak to bym nie prosił o pomoc
27 kwi 14:03
J:
f'(x) = 3x2 −6x + 3 ... umiesz naszkicować wykres ?
27 kwi 14:03
mati: nie
27 kwi 14:04
J:
a wiesz co jest wykresem ?
27 kwi 14:06
ICSP: a) f(x) = x
3 − 3x
2 + 3x − 1 + 6 = (x−1)
3 + 6 − funkcja rosnąca w całej swojej dziedzinie
| | x + 2 | | 2 | |
b) f(x) = |
| = 1 + |
| − funkcja malejąca przedziałami: (−∞ ; 0) oraz (0 , +∞) |
| | x | | x | |
27 kwi 14:41