matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka wymierna
gość:
Pomoże mi ktoś rozwiązać taką całkę ∫dx/(x+1)
2
?
27 kwi 13:12
J:
dt
x + 1 = t , dx = dt , ... = ∫
t
2
27 kwi 13:13
Braun:
dx
∫
=|t=x+1 dt=dx|
(x+1)
2
1
=∫t
−2
dt=−t
−1
+C=−
+C
x+1
=====================
27 kwi 13:16
gość:
a taką ktoś jeszcze może rozwiązać: ∫
dx
(x+2)(x−4)
27 kwi 13:25
J:
A
B
rozłóż na ułamki proste ..
+
x+2
x−4
27 kwi 13:26
Braun:
Rozkład na ułamki proste
A
B
+
x+2
x−4
Nie chcę mi się pisać, za dużo pisania jak dla mnie, lenia dziś mam.
27 kwi 13:27
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick