Matura 94'
stanisław: Hardkorowe zadnie z matury 94'.
Na płaszczyźnie dany jest trójkąt ABC:
f(x) = x22(x−3)
A to przecięcie asymptot (obliczyłem prawidłowo wychodzi (3,3)
B i C to przecięcie stycznej do f(x) w jej minimum lokalnym z asymptotami policzyłem B dobrze
(3,6) i C(9,6) nie wiem dlaczego według odpowiedź źle.
Pytanie wyznaczyć taką skalę k, że A'B'C' w jednokładności o środku A ma pole = 1.
Mi wyszło proste k = +/− 12, a w odpowiedziach wychodzi 3√22
27 kwi 13:05
Qulka:

k=±1/3
27 kwi 13:12
stanisław: No właśnie w takim wypadku punkt C zgadza się z Pana/i wykresem skala zapewne jest kwestią
jakieś mojej pomyłki rachunkowej, ale istotnie powinna być +/−. No cóż widocznie stare zbiory
zadań też nie są wolne od wpadek.
Dziękuję za pomoc.
27 kwi 14:52