Zadanie testowe
Polityk: Niech r będzie liczbą dodatnią. Układ równań x2+y2=12 oraz x2+(y−3)2=r2 z niewiadomymi x i
y ma jedno rozwiązanie, gdy r spełnię warunek
a) |r−3|=12
b)|r+√3|=√12
c)|r−√12|=3
d)|r−12|=3
Poprawna odpowiedź to c) tylko kompletnie nie mam pojęcia dlaczego?
27 kwi 12:28
Janek191:

r
1 =
√12 = 2
√3
d = 3 − 0 = 3
d + r = r
1
3 + r = 2
√3
3 = 2
√3 − r
czyli
I r − 2
√3 I = 3
================
27 kwi 12:35
J:
IO1O2I = 3
IO1O2I = Ir1 − r2I ... okręgi są styczne wewnętrznie ( jeden punkt wspólny)
r1 = r , r2 = √12
Ir − √12I = 3 ... odp: C
27 kwi 12:36