O wielkościach x i y wiadomo , że są odwrotniie proporcjonalne . Które z poniższ
Pati1857: O wielkościach x i y wiadomo , że są odwrotniie proporcjonalne . Które z poniższych warunków
mogą spełniać ?
A.xy=0.25
B.√2−1x=√2+1y
C. x√3 =√36y
D.x+y3=45
27 kwi 12:27
Qulka: C
27 kwi 12:32
Pati1857: uzasadnienie poproszę
27 kwi 12:33
Qulka: bo się skraca
27 kwi 12:35
J:
dwie wielkości są odwrotnie proporcjonalne, gdy ich iloczyn jest stały..
tylko C spełnia ten warunek
27 kwi 12:38
pati1857: O rozwiązanie mi chodzi , a nie uzasadnienie słowne ..
27 kwi 12:45
Qulka: pomnóż przez √3 i pomnóż przez y
27 kwi 12:46
27 kwi 12:51