matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
www
staszek z baru :
Wykaż, że cos140∘ + cos100∘ + cos20∘ = 0 cos140 + cos100 = −cos20
140+100
140−100
2cos
cos
= −cos20
2
2
2cos120cos20 = − cos20 2cos(180−60)cos20 = −cos20 −2cos60cos20 = −cos20
1
−2*
cos20 = −cos20
2
−cos20 = −cos20 0 = 0
27 kwi 12:14
Maniek:
dobrze
27 kwi 12:52