DO NIKKA
Martynaa: Do NIKKA
dzia nie wiedzilam jak to trzeba zrobic
3 gru 15:34
Nikka: miejsce zerowe funkcji to taka wartość argumentu x dla którego wartość funkcji (y; f(x)) jest
równa zero...
czyli np. mając znaleźć miejsce zerowe funkcji f(x) = 2x − 2 za f(x) wstawiamy 0 , czyli
2x−2 = 0
2x = 2
x = 1
Jeśli jest dodatkowa podana dziedzina to należy sprawdzić czy otrzymany x do tej dziedziny
należy − i znów przykład gdyby dla tej samej funkcji podano, że dziedziną ma być R\{1} to
funkcja nie miałaby miejsc zerowych bo x=1∉D .
3 gru 15:42