funkcje trygo
Emila: Oblicz cos(180*−2α) jeśli tgα=5
Możecie powiedzieć, czy robię gdzieś bląd i co dalej?
cos(180 − 2α)=−cos2α sinαcosα=5
sinα=5cosα
−cos2α=cos2α−sin2α
−cos2α=cos2α−25cos2α
cos2α=24cos2α
27 kwi 11:43
Emila: up
27 kwi 15:37
Jolanta: | | 2 | |
Tez sie zmagam z funkcjami ,niw wiem czy dobrze,wychodzi mi |
| |
| | 13 | |
myśle ,ze jezeli cos2α=cos
2α−sin
2α to
−cos2α=sin
2α−cos
α
narysowałam trójkat o przyprostokatnych 1i 5
27 kwi 16:17
J:
| | 12 | |
dobrze , tylko wynik: |
| |
| | 13 | |
27 kwi 16:22
Emila: dzięki wielkie
27 kwi 17:59