matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag
anka:
w ciagu arytmetycznym a
1
=−4 , r=3 zas suma n poczatkowych wyrazow jest rowna 732. wyznacz n.
3 gru 15:24
Nikka:
a
1
+a
n
Wzór na S
n
=
*n
2
a
n
= a
1
+ (n−1) r
a
1
+ a
1
+ (n−1)r
S
n
=
*n
2
2a
1
+ (n−1)r
S
n
=
*n
2
2*(−4) + (n−1)*3
732 =
*n
2
oblicz n...
3 gru 15:51