Rozstrzygnij, czy funkcje f i g są równe
Janek: Rozstrzygnij, czy funkcje f i g są równe
f(x) = log3(x−2) + log3(x−3) i g(x) = log3 [(x−2)(x−3)]
Może ktoś mi wytłumaczyć, dlaczego te funkcje nie są równe? Przecież funkcję f można
przekształcić do takiej samej postaci, jak funkcja g. Co prawda gdy policzymy dziedzinę przed
przekształceniem funkcji f to wtedy różnią się one od siebie, no ale jakby nie patrzeć, skoro
można je zapisać w takiej samej postaci to na logikę powinny być równe.
27 kwi 09:39
J:
bo mają różne dziedziny ...
27 kwi 09:41
J:
| | x2 − 9 | |
masz inny przykład .. co jest dziedziną funkcji : f(x) = |
| ? |
| | x − 3 | |
27 kwi 09:42
Janek: no tak, ale jeśli zapiszę funkcję f w takiej samej postaci jak g, to wtedy dziedziny będą
równe.
Odpowiadając na Twoje pytanie to R − {3}, chociaż nie widzę związku.
27 kwi 09:57
J:
związek jest analogiczny ... błedem byłoby napisać f(x) = x+3 i D = R
Dziedzinę funkcji okresla sie na podstawie pierwotnej postaci funkcji, bez przekształceń
27 kwi 10:04
Janek: No zaczyna świtać. Czyli jeżeli mam zadanie takie jak tutaj, żeby porównać dwie funkcje to
zawsze na początku sprawdzam dziedzinę. Dzięki.
27 kwi 10:07