skąd się wzięła jedynka
kszak norris: Czemu podczas obliczania wysokości w liczniku jest −1*3, zamiast 0*3? Przecież b wynosi 0.
http://zadane.pl/zadanie/5958749
26 kwi 23:58
Qulka: bo to jest z y, a nie z b
27 kwi 00:05
Qulka: x−y +0 to 10−3+0
27 kwi 00:06
b.: wzór jest taki
[ odległość punktu (a,b) od prostej Ax+By+C=0 ] = |Aa + Bb + C| / √A2+B2,
licznik w rozwiązaniu jest OK
27 kwi 00:07
kszak norris: z jakiego y? xD
27 kwi 00:16
kszak norris: Ax+By+C=0 taki jest wzór
czyli podstawiając będziemy mieli:
1*10+(0*3)
bo b=0 i a=1
jeśli źle myślę, to niech mnie ktoś oświeci
27 kwi 00:18
Qulka: masz prostą AB: x−y=0 czyli A=1 B=−1 C=0
współczynniki z kierunkowej (a b) to nie to samo co w ogólnej (A B C)
27 kwi 00:23
kszak norris: aaaa... to są współczynniki z postaci ogólnej! teraz wszystko rozumiem.. dzięki za
wytłumaczenie
27 kwi 00:29