bezwzgledna
Alabastrowy kaszkiet: Jak wyznaczyc y?
|−y+6|=|−y−4|
26 kwi 23:32
Alabastrowy kaszkiet: −y+6=−y−4 v −y+6=y+4 ?
26 kwi 23:33
asd: beda cztery przypadki
26 kwi 23:33
Alabastrowy kaszkiet: aa no dobra czyli to co napisalem i jeszcze y−6=−y−4 v y−6=y+4 , takie?
26 kwi 23:38
Mila:
Po co chcesz wyznaczyć.
Jeśli rozwiązać równanie to podnieś obustronnie do kwadratu.
|y−6|=|y+4| /2
y2−12y+36=y2+8y+16
y=1
26 kwi 23:41
Alabastrowy kaszkiet: Oki , czyli podniesienie zalatwia sprawe zmiany znaku

dzieki
26 kwi 23:43
Alabastrowy kaszkiet: A jakby bylo : x+1 =| x−10| i podnosze do kwadratu obustronnie to tutaj wartosc bezwzgledna
tez zniknie?
26 kwi 23:46
asd: tak
26 kwi 23:47
Alabastrowy kaszkiet: Ok , to sporo to ulatwia
26 kwi 23:49
Alabastrowy kaszkiet: A ile Wam wychodzi w zad :
Prosta y=−x+b jest styczna do okregu o srodku w punkcie (0,0) i promieniu √10. Oblicz b?
Mi wychodzi √20
26 kwi 23:54
Mila:
W równaniu :
x+1 =| x−10|
musisz dać założenie : x+1≥0 ⇔x≥−1 i dopiero możesz podnieść do kwadratu.
Zadanie z 23:54 jest na forum rozwiązane.
27 kwi 00:02
Alabastrowy kaszkiet: Nie moge go znalezc , ale robilem ze wzoru na odleglosc punktu od prostej i doszedlem do
miejsca |b|=√20 zastanawiam sie czemu b nie jest rowne √20 tylko −√20
27 kwi 00:14
Alabastrowy kaszkiet: I kolejne , tym razem nie wiem jak to liczyc :
Okregi x
2+ y
2 =9 i (x−3)
2+(y−3)
2=4 przecinaja sie w punktach P i Q. Oblicz sume odleglosci
P iQ od poczatku ukladu wspolrzednych.
Jak sobie teraz narysowalem to od razu widac ze przecinaja sie w odleglosci rownej promieniowi,
wiec suma 6

pytanie : jak moge wyznaczyc te punkty?
Ukladzik rownan wyznaczyc x lub y , wstawic do rownania , delta
.. , czy moze da sie latwiej
27 kwi 00:26
Alabastrowy kaszkiet: Jak mialby ktos chwilke to prosze o jakas podpowiedz
27 kwi 00:42
Alabastrowy kaszkiet: :(
27 kwi 00:57
Alabastrowy kaszkiet: Jest jeszcze ktos kto nie spi?
27 kwi 01:43
Alabastrowy kaszkiet: Odswieze sobie , co mi tam
27 kwi 08:46
J:
algebraicznie ... tylko układ równań
27 kwi 08:54
Alabastrowy kaszkiet: Ok

a nie orientuje sie ktos czy jednokladnosc jest w podstawie programowej rozszerzenia? Bo
cos slyszalem ze nie
27 kwi 09:21
Benny: My ostatnio przerabialiśmy i trafiło się parę razy na arkuszu, ale to nie problem samemu
przerobić.
27 kwi 09:23
27 kwi 09:41
Alabastrowy kaszkiet: Skala to chyba stosunek dlugosci srodka jednokladnosci−punktu przeksztalconego do srodka
jednokladnosci−punktu poczatkowego. (mam na mysli wektory)
27 kwi 09:45
Alabastrowy kaszkiet: Nie wiem czemu tutaj ze stosunku promieni zostala wywnioskowana ujemna skala jednokladnosci
27 kwi 09:48
Alabastrowy kaszkiet: Zerknie ktos na ta jednokladnosc?
27 kwi 10:05