matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag
anka:
dany jest ciag (
3
4
,x,
5
7
+2x) wykaz ze nie istnieje taka liczba x aby ten ciag byl arytmetyczny
3 gru 15:18
Basia:
W ciągu arytmetrycznym
a
n−1
+a
n+1
a
n
=
2
stąd
3
4
+
5
7
+2x
x =
/*2
2
2x =
3
4
+
5
7
+2x
3*7+5*4
2x−2x =
4*7
0 =
41
28
sprzeczność, czyli taka liczba x nie istnieje
3 gru 16:32