kamilka: Pomocy


!
Rozwiązać równanie I4x+4I-I2-xI=8
23 paź 23:23
Eva: I 4 x + 4 I - I 2 - x I = 8
przyrównuje 4x+4 i 2-x do zera
4x+4=0 2-x=0
4x=-4 x=2
x=-1
x ≥ -1 lub x < -1 i x ≥ 2 lub x <2
rozpatrujemy trzy przypadki:
1) x < -1 , 2) -1 ≤ x < 2 , 3) x ≥ 2
1) x < - 1 2) -1 ≤ x < 2 3)
x ≥ 2
I 4 x + 4 I = - 4x - 4 I 4 x + 4 I = 4x + 4 I 4 x +
4 I = 4x + 4
I 2 - x I = 2-x I 2 - x I = 2-x I
2 - x I = - 2 + x
- 4 x - 4 - 2 - x = 8 4 x + 4 - 2 - x = 8 4 x + 4
+ 2 + x = 8
- 5 x - 6 = 8 3x + 2 = 8 5 x
+ 6 = 8
-5x = 14/ : (-5) 3x = 6 5 x
= 2/: 5
x= - 14/5 = - 2 i 4/5 x = 2 x =
2/5
1) x = - 2 i 4/5
3) x = 2/5
24 paź 07:54