Dzielenie wielomianu przez dwumian, inne sposoby = inne wyniki
Maturalny: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = 4x
3 − 5x
2 − 23x + m przez dwumian x+1 jest równa 20.
Oblicz wartość współczynnika m oraz wartość tego wielomianu.
Nie szukałem rozwiązań do tego zadania, bo jestem w stanie go rozwiązać podstawiając za x (−1).
Jednak starając się rozwiązać to zadanie za pomocą pierwszego sposobu jaki przyszedł mi do
głowy, a mianowicie podzielenie tego w słupku wychodzi mi iż −13m = reszcie z dzielenia tych
wielomianów. Może pomyliłem się gdzieś ale nie mogę tego zauważyć, a może po prostu nie można
tego w ten sposób rozwiązać? Proszę o pomoc