ICSP: Równania typu :
| | ax + by + c | |
y' = |
| |
| | a1x + b1y + c1 | |
Rozważamy kilka przypadków:
1o
Wówczas znajdziemy tylko jeden punkt (x
0 , y
0) taki, że:
ax
0 + by
0 + c = 0
a
1x
0 + b
1y
0 + c
1 = 0 \\
klamra wraz z powyższym równaniem
Czyli
ax + by + c = a(x − x
0) + b(y − y
0)
a
1x + b
1y + c = a
1(x − x
0) + b
1(y − y
0) \\
klamra wraz z powyższym równaniem
Dokonujemy podstawienia u = x − x
0 oraz v = y − y
0 dostając równanie :
| | au + bv | |
v' = |
| − równanie jednorodne ( v jest funkcja zmiennej u) |
| | a1u + b1v | |
2o
| | | | | | | |
W = det( | ) = 0 ∧ Wx = det( | ) = 0 ∧ Wy = det( | |
| | | | |
= 0
Czyli będzie istnieć k ∊ R \{0} takie , że ax + by + c = k(a
1x + b
1y + c
1).
Wtedy dla każdego x mamy :
y' = k skąd y = kx + C, C ∊ R
3o
| | | | | | | |
W = det( | ) = 0 ∧(Wx ≠ det( | ) = 0 v Wy ≠ det( | ) |
| | | | |
= 0)
W tym przypadku znajdziemy k ≠ 0 takie aby ax + by = k(a
1x + b
1y)
Dokonując podstawienia z(x) = a
1x + b
1y sprowadzamy równanie do równania o rozdzielonych
zmiennych.