planimetria trapez kąty
marin: Krótsza podstawa trapezu równoramiennego jest dwa razy krótsza niż dłuższa podstawa i trzy razy
krótsza niż przekątna trapezu.Znajdź miary kątów między przekątnymi tego trapezu.
Wiem, że to zadanie ma kilka możliwości rozwiązania, przeanalizowałem je i rozumiem. Ja jednak
chciałbym obliczyć te kąty porównują pola i tak.
1) Liczę wysokość, jest to wysokość trójkąta równobocznego o boku 3x zatem ma długość
| | 3x | | 3x√3 | | 9x2√3 | |
2) Liczę pole, wynosi ono: |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
3) Pole z drugiego wzoru: P=e
2*sinα
| | √3 | | √3 | |
sinα= |
| a powinno być |
| , gdzie robię błąd? |
| | 4 | | 2 | |
Bogdan:
| | |AE| | |
Trójkąty ABE i CDE są podobne w skali 2, stą |
| = 2 |
| | |EC| | |
|EC| = x i |AE| = 2x ⇒ 3x = 3a ⇒ x = a, czyli trójkąty ABE i CDE są równoboczne,
zatem przekątne przecinają się pod katem 60
o