Prawdopodobienstwo
goofie: Do pustej urny włożono 8 kul białych i 4 kule czarne, a następnie wylosowano bez zwracania 5
kul. Jakie jest prawdopodobieństwo, że stosunek liczby kul białych do liczby czarnych w urnie
uległ zwiększeniu.
Stounek = 2
Żeby stosunek uległ zwiększeniu, trzeba wyciągnać 3 kule czarne i 2 białe (5/2 >2) lub 2 czarne
i 3 białe (6/1 >2).
| | | | | | | | | |
A = | * | + | * | = 336 + 112 = 448 |
| | | | | |
| | 14 | |
A w odp. jest że P(A) = |
| |
| | 33 | |
Gdzie robię błąd?
26 kwi 22:33
Jacek: Oni uwzględnili tylko 3 czarne + 2biale. Stąd 336/792=14/33
26 kwi 22:44
Jacek: Odwrotnie 3b+2c po liczyli, moja pomyłka.
26 kwi 22:45
goofie: no faktycznie, dzięki
26 kwi 22:58