Prawdopodobienstwo. Iloczyn poczek kostki do gry podzielny przez 5
Zagubiony: Witam!
Mam problem z tym o to zadaniem.
Oblicz prawdopodobienstwo, ze rzucajac trzykrotnie symetryczna szescienna kostka do gry,
uzyskamy iloczyn oczek podzielny przez 5.
Omega = 63=216
I zbior A probowalem liczyc w ten sposob, ze zeby liczba byla podzielna przez 5 to jednym z jej
czynnikow musi byc 5. Jednak w ten sposob nie wychodzi. No to zaczalem kombinowac z resztami.
Ale tutaj tez nie wychodzi. Moglby mnie ktos naprawowadzic?
26 kwi 22:29
Qulka: dobrze było, zeby liczba byla podzielna przez 5 to jednym z jej czynnikow musi byc 5
A=5•5•3+6•3+1=75+19=94
26 kwi 22:32
Bogdan:
To znaczy, że przynajmniej raz powinna wypaść piątka
26 kwi 22:34
Zagubiony: Mogłabys mi napisac skąd takie obliczenia? Nie wiem skąd sie bierze 5*5*3. To chodzi o to, ze
mogą wypaść 5 roznych cyfr i znowu 5 roznych cyfr i piątka na trzech miejscach? Z 6*3 to juz
nie mam zielonego pojecia. 1 wiem, skad sie wziela bo trzy piatki to jest tylko jeden taki
przypadek
26 kwi 22:43
Qulka: no tak bo tam jest 1•1•5•3 bo dwie 5 (1•1) i jakaś inna (5szans) na coraz innej kostce(•3)
1•5•5•3 bo jedna piątka (1) i na innych jakieś (5•5) i ta piątka na różnych kostkach (•3)
26 kwi 22:50
Qulka: więc 75+15+1=91
26 kwi 22:51
Zagubiony: Dziekuje bardzo!
26 kwi 22:53