całka niewłaściwa
Sebol: oblicz pole figury ograniczonej krzywymi:
y={1}{xln2x} , x>=e , x=e, y=0
26 kwi 22:16
26 kwi 22:17
Sebol: ktoś pomoże? głównie chodzi chyba o tą całkę. Jak ją rozwiązać
26 kwi 22:22
Qulka:
26 kwi 22:23
Sebol: ale jak to obliczyć
26 kwi 22:25
Sebol: | | 1 | |
całka z |
| w granicach od e do nieskonczonosci |
| | xln2x | |
26 kwi 22:25
Sebol: ?
26 kwi 22:31
Qulka: tak
26 kwi 22:34
Sebol: a jak taką całkę rozwiązać? prze części?
26 kwi 22:34
Saizou :
| | dx | |
podstaw za lnx=t ⇒ |
| =dt |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt= ∫t−2dt= |
| t1−2=− |
| =− |
| |
| | t2 | | 1−2 | | t | | lnx | |
26 kwi 22:36
Sebol: i potem normalnie ze wzoru całki na iloraz?
26 kwi 22:59
Sebol: .. z pochodnymi mi sie pomyliło
26 kwi 23:00
Qulka: potem podstawiasz granice
26 kwi 23:00
Sebol: już tak zajarzyłem... nie widziałem tego niżej. Dzięki
26 kwi 23:01
Sebol: wynik będzie 1?
26 kwi 23:10
Qulka: tak
26 kwi 23:11
Sebol: | | 1 | |
a teraz mam taki przykłąd |
| w granicach od e2. Coś tutaj kombinować z |
| | √xlnx | |
podniesieniem funkcji do kwadratu? bo wtedy wyszło by coś takiego jak poprzednio
26 kwi 23:15
Sebol: mogę podnieśc funkcję do kwadratu i zdjąc ten kwadrat z przedziału?
26 kwi 23:18
Sebol: ?
26 kwi 23:22
Sebol: jest ktoś jeszcze? bo kalkulatory już mi takich rzeczy nie chcą przeliczyć i nie wiem czy to ma
jakis sens wogóle..
26 kwi 23:26
26 kwi 23:35
Sebol: czyli takie działanie ma sens? Czy jest ono w ogóle wykonalne?
26 kwi 23:37
Sebol: przeniesienie kwadratu z dolnego przedziału na funkcje?
26 kwi 23:37
Qulka: nie
26 kwi 23:43
Sebol: a mogę poprostu podnieśc samą funkcję do kwadratu?
26 kwi 23:48
Sebol: wynik na końcu będzie ten sam?
26 kwi 23:49
Qulka: nie
26 kwi 23:53