Całki nieoznaczone.
Sylwia: Muszę obliczyć całkę: ∫sin(lnx)dx
26 kwi 22:12
Saizou :
| | 1 | |
podstawmy za lnx=t ⇒ |
| dx=dt, ale lnx=t⇒et=x, zatem |
| | x | |
| 1 | |
| dx=dt⇒dx=et dt i uzyskamy całkę |
| et | |
∫e
t*sint dt a to przez części
26 kwi 22:18
Sylwia: Ok dzięki względnie rozumiem. A można wiedzieć skąd wzięło się 1x przed dx w pierwszym
wersie?
26 kwi 22:25
Bogdan:
Proponuję dwukrotnie przez części:
u = sin(lnx), v' = 1
∫sin(lnx)dx = x*sin(lx) − ∫cos(lnx)dx = E
p = cos(lnx), q' = 1
E = x*sin(lnx) − (xcos(lnx) + ∫sin(lnx)dx) = xsin(lnx) − xcos(lnx) − ∫sin(lnx)dx
2∫sin(lnx)dx = xsin(lnx) − xcos(lnx) ⇒ ∫sin(lnx)dx = ...
26 kwi 22:28
bezendu:
| | cos(lnx) | |
∫sin(lnx)dx=|u=sin(lnx) u'= |
| v'=1 v=x| |
| | x | |
| | sin(lnx) | |
=xsin(lnx)−∫cos(lnx)dx=|u=cos(lnx) u'=− |
| v'=1 v=x| |
| | x | |
=xsin(lnx)−(xcos(lnx)+∫sin(lnx)dx)
=xsin(lnx)−xcos(lnx)−∫sin(lnx)dx
∫sin(lnx)dx=xsin(lnx)−xcos(lnx)−∫sin(lnx)dx
2∫sin(lnx)dx=xsin(lnx)−xcos(lnx) / :2
| | xsin(lnx)−xcos(lnx) | |
∫sin(lnx)dx= |
| +C |
| | 2 | |
26 kwi 22:28
bezendu:
Bogdan ten sam pomysł o tej samej godzinie
26 kwi 22:29
Bogdan:
26 kwi 22:31