Twierdzenie cosinusów planimetria
Daga66: Przekątne równoległoboku maja długość 6 i 12 a jeden z jego boków jest równy krótszej
przekątnej .Oblicz cosinus kata ostrego miedzy przekątnymi i długość drugiego boku
Trzeba korzystać z twierdzenia cosinusów
26 kwi 21:48
Eta:
e=6 , f=12 , a=e=6 , b= 3
√6
26 kwi 21:55
5-latek:
Dlugosc drugiego boku obliczysz z ewzoru
e2+f2= 2a2+2b2 gdzie e− dlugosc krotszsej przekątnej f− dlugosc dluzszsej przekątnej
a i b to sa boki rownolegloboku
Ale u nasz a=e=6 bo jeden z bokow jest rowny krotszsej przekątnej (wybrałem bok a
masz dane oblicz dlugosc drugiego boku
26 kwi 21:59