rozklad prawdopodobienstwa
lw: Moglby ktos sprawdzic?
Dany jest szescian, ktorego krawedz X ma losowa dlugosc z przedzialu <1, 2>, o rozkladzie
jednostajnym. Obliczyc a) Wyznaczyc rozklad prawdopodobienstwa objetosci i pola tego
szescianu.
V = x
3
V
a = 1
3 = 1
V
b = 23 = 8
f
v(x) =
0 poza tym
P=6*x
2
P
a = 6*1 = 6
P
b = 6*2
2 = 24
f
p(x) =
0 poza tym
26 kwi 21:47
lw: powinno byc Vb = 23 = 8 oczywiscie
26 kwi 21:48
Qulka: krawędź ma rozkład jednostajny, a nie objętość
26 kwi 21:50
lw: oki, w takim razie moglbym prosic o pomoc z tym zadaniem? Jest pozno, mam wrazenie ze
opierajac sie na samych wskazowkach tego nie zrobie.
26 kwi 22:03
Qulka: tu się przenosi... jest ok
26 kwi 22:06
lw: nie jarze, tzn. rozwiazanie jest w porzadku?
26 kwi 22:10
Qulka: tak
26 kwi 22:10
lw: ok, dzieki wielkie!
26 kwi 22:18