Najmniejsza i największa wartość funkcji
Kasia: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f(x,y)=(1−y)*(x+y+2) w obszarze D: {0≤x≤1 ∧
0≤y≤1−x}
1. Znajduję punkty stacjonarne funkcji należące do obszaru D i obliczam wartość funkcji w tych
punktach:
z=x+y+2−yx−y2−2y
z'x=1−y, z'y=1−x−2y−2
z'x=0⇔1−y=0, y=1
z'y=0⇔1−x−2y−2=0
1−x−2−2=0
x=−3
(−3,1)∉D
Zatem nie obliczam wartości funkcji w tym punkcie
2. Znajduję najmniejszą i największą wartość funkcji na brzegu obszaru D
k=k1∪k2
k1:y=1−x, x∊<0,1>
k2:y=0,x∊<0,1>
a)znajduję wartość największą i najmniejszą funkcji na krzywej k1:
z=3x, ∊<0,1>
z'(x)=3
zerowanie pochodnej z'(x)=0
3≠0....
Nie wiem co z tym
b) znajduję wartość największą i najmniejszą funkcji na krzywej k2:
z=x+2
z'(x)=1
zerowanie pochodnej z'(x)=0
1≠0 ....
26 kwi 21:41