Dowód
Domka: Witam. Mam problem z takim zadaniem:
Udowodnij, że jeśli 2b−a<0 , to 2b3−a3≤5ab2−4a2b.
26 kwi 21:13
Maniek: (2b−a)3<0
26 kwi 21:14
Maniek: ≤
26 kwi 21:15
Domka: Jak to zastosować do prawej strony nierówności?
26 kwi 21:16
Maniek: moze zacznij od rozpisania tego i skroc ?
26 kwi 21:22
Maniek: no i pamietaj ze (−1)3=−1 a (−1)2=1
26 kwi 21:24
Eta:
(a−b)2≥0 i z założenia 2b−a<0
to: (a−b)2*(2b−a)≤0 ⇒ (a2−ab+b2)(2b−a)≤0 ⇒ 2b3−a3≤5ab2−4a2b
c.n.u
26 kwi 21:29
Eta:
Poprawiam chochlika
....... ⇒(a2−2ab+b2)(2b−a) ≤0
26 kwi 21:31
Domka: dziękuję bardzo
26 kwi 21:35
pigor: ..., no to metodą przekształceń równoważnych
np. tak :
(*)
2b−a< 0 i 2b
3−a
3 ≤ 5ab
2−4a
2b ⇒ 2b
3−a
3 ≤ 5ab
2−4a
2b ⇔
⇔ 2b
3− 5ab
2+4a
2b−a
3 ≤ 0 ⇔ 2b
3− ab
2− 4ab
2+2a
2b+2a
2b−a
3 ≤ 0 ⇔
⇔ b
2(2b−a)− 2ab(2b−a)+a
2(2b−a) ≤ 0 ⇔ (2b−a)(b
2−2ab+a
2 ≤ 0 ⇔
⇔
(2b−a)(b−a)2 ≤ 0, stąd i z założenia (*) nierówność prawdziwa,
a równość ma miejsce gdy a=b . c.n.u. ...
26 kwi 21:41