Ambitne
dyzio: Niechaj fn będzie n−tym wyrazem ciągu Fibonacciego. Wykaż, że jeśli fn jest liczbą parzystą,
to 3|n
26 kwi 21:09
Metis: Z Pazdro
26 kwi 21:12
dyzio: tak
26 kwi 21:14
Kacper:
26 kwi 21:52
dyzio:
26 kwi 22:31
Saizou : spróbuj indukcji po indeksie n
26 kwi 22:33
dyzio: nie wiem
27 kwi 21:52
b.: 1,1,2,3,5,8,13,21,34,...
Hipoteza: f3k+1,f3k+2 − nieparzyste, f3k+3 − parzyste, k=0,1,2,...
teraz indukcja po k
28 kwi 09:23
Vax: Najprościej będzie chyba zauważyć, że fn = fn−1 + fn−2 = 2fn−2 + fn−3 skąd
2 | fn ⇔ 2 | fn−3, ale f1 = f2 = 1 oraz f3 = 2 skąd w prosty sposób wynika teza.
28 kwi 09:54