prawdopodobieństwo
mikejjla: Prawdopodobieństwo, ktoś, coś?

W urnie znajduje się 6 kul białych i 3 czarne. Z urny
wylosowano jedną kulę i odłożono ją na bok nie oglądając jej. Z pozostałych losujemy 2 kule.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.
26 kwi 20:54
mikejjla: Ja to robiłam tak, że jeśli wyciągnięto kule białą, to wtedy w pojemniku mamy 5 kul białych i 3
czarne, czyli p(a)=
58*
47 lub gdy wyciągnieto kulę czarną to wtedy w pojemniku jest 6
kul białych i 2 czarne czyli p(a)=
68*
57 i nie wiem czy to, że wyciągnięto na
początku jedną kulę, ma jakis wpływ na liczenie prawdopodobieństwa czy tylko na liczbę kul w
pojemniku? Bo wynik z mojego liczenia nie jest poprawny
26 kwi 20:59
Kejt: Jaka ma być odpowiedź?
26 kwi 21:00
26 kwi 21:01
mikejjla: u mnie odp. to 512, zaraz przeanalizuję to rozwiązanie z linku
26 kwi 21:13
mikejjla: hmmm... ogarnęłam sobie to zadanko z linku, czyli to, że najpierw wylosowano kulę białą lub
czarną też muszę uzwględnić w liczeniu prawdopodobieństwa, drzewku?
26 kwi 21:27
Jacek: to jest trochę inne zadanie, ale masz rację, musisz uwzględnić jakie jest prawdopodobieństwo
tego że albo będziesz realizował losowanie z 1 mniej czarną albo z 1 mniej białą, a przez to
że kul białych jest więcej to i bardziej prawdopodobne jest losowanie z układu 5 białych+3
czarne
26 kwi 21:36
mikejjla: właśnie a na końcu ja mam to dodać czy co?
26 kwi 21:43
mikejjla: A z tym zadankiem dalibyście radę pomoóc?

Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6} losujemy bez
zwracania dwie liczby. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polegającego na tym, ze iloczyn
wylosowanych liczb jest większy niż 20, jeśli wiadomo, że za 1. razem wylosowano liczbę
parzystą.
26 kwi 21:44
Jacek: Dodać. Bo to wygląda tak: wyjmuje jedną białą do odrzucenia i potem dwie białe z pozostałych
lub jedną czrną do wyrzucenia i dwie białe. Te lub to +.
26 kwi 21:54
mikejjla: to pierwsze wyszło

, dziękuję
26 kwi 21:54
mikejjla: Jacek, a to następne jakbyś zrobił?
26 kwi 21:55
Kacper:
Najprościej narysować drzewo stochastyczne
26 kwi 21:56
Kacper:
Zadanie 2, to tabelka
26 kwi 21:57
Jacek: Ile jest wariacji dwuwyrazowych, w których pierwsza cyfra jest parzysta , druga dowolna, ale
nie może się powtórzyc:
3*5
Ile jest takich wariacji jak powyżej, ale z warunkiem, że iloczyn ich cyfr jest >20
Są to 46, 64, więcej nie widzę,
A więc:
P(A|B) = 2\15
Przydałoby się elegancko opisać A i B. No i może Ω, |Ω| się skraca w warunkowym, także na
szybko ją pominąlem.
26 kwi 22:04
mikejjla: dziękuje bardzo, zrobiłam głupi błąd zamiast 3*5 napisałam 3*6, a te liczby to chyba 64,46,65
26 kwi 22:17
Jacek: Tak, 65 też.
26 kwi 22:21