trygonometria
spirner: cos2a = 2sin2a2
mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to wyliczyć
mam podpowiedz ze da się to zamienić na cos2a= 1 −cosa ale kompletnie nie mam pojęcia jak
zrobić to przejscie
26 kwi 20:54
Maniek: spirner cos2α=1−sin2α
26 kwi 20:57
spirner: | | a | |
no mam ten wzór ale i tak nie wiem co dalej jak mam się pozbyć tego |
| w sinusie? |
| | 2 | |
26 kwi 21:01
Maniek: a zreszta jak ci moze wyjsc ze cosα=sinα sprzecznosc 0≠1
26 kwi 21:03
spirner: przecież cosa może sie równać sina np przy 45 stopniach
wytłumaczy ktoś jak przejść z cos2a= 2sin2a2
do cos2a= 1−cosa
26 kwi 21:09
Maniek: sinα=cos(90−α)
26 kwi 21:36
Maniek: czyli cosα=sinα
⇒ cos(90−α)=sinα
⇒ sinα=sinα
26 kwi 21:37
Maniek: spirner z cos2a=1−cosα
⇒ cos2a=1−(1−sin2a)
⇒ cos2a=sin2a
26 kwi 21:40
Maniek: sorka
cos2a=1−(1−sina)
cos2a=sina
26 kwi 21:49
Maniek: a z twoich zal wychodza bzdury
26 kwi 21:51