Równanie kwadratowe z parametrem
MKJG: Cześć mam problem z równaniem kwadratowym z parametrem a dokładnie z jego końcem.
(m−1)x2−(m+1)x+1/4(m+1)=0 Muszę znaleźć jego 2 rózne rozwiązania
Z założenia a≠0 wyszło mi, że m∊R\{1}
a z założenia Δ>0 że m> −1/2
I tu pojawia się problem, mianowicie jaka będzie prawidłowa odpowiedź do tego zadania?
Że dla m z przedziału m∊(−1/2, 1) (1, ∞) ma 2 rózne rozwiązania czy, ze m∊R\{1}?
26 kwi 20:33
26 kwi 20:38
Maniek: ⇔
26 kwi 20:38
Maniek: m∊R\{1}
26 kwi 20:39
Maniek: a gdzie 3 zalozenie
26 kwi 20:39
Tysiek: Ta odpowiedź jest poprawna m∊(U−{1}{2}, 1) (1, ∞)
26 kwi 20:39
Metis: | | 1 | |
(m−1)x2−(m+1)x+ |
| (m+1)=0 |
| | 4 | |
1) m−1≠0 ⇔ m≠1 ⇔ m∊R−{1}
2) Δ>0
| | 1 | |
Δ=(m+1)2−[4(m−1)* |
| (m+1)] >0 |
| | 4 | |
Δ=(m+1)
2−[(m−1)*(m+1)] >0
Δ=(m+1)
2−[(m−1)*(m+1)] >0
Δ=(m+1)
2−(m
2−1) >0
Δ=2m+2>0
Δ=m>−1
26 kwi 20:43
MKJG: A co gdyby w treści zadania było napisane ''znajdź jego 2 różne rozwiązania rzeczywiste''?
To odpowiedzią było by m∊R\{1}? Dobrze myślę?
26 kwi 20:45
Maniek: m∊(−1,1)∪(1,∞)
26 kwi 20:45